Alene tanken om at ens hjem bliver gennemrodet og endevendt af indbrudstyve er frygtelig. Desværre oplever mange danskere hvert år, at den frygt bliver til virkelighed, når de kommer hjem til et indbrud. Jeg ved også af personlig erfaring, hvor ubehageligt det er. Danmark er det land i Europa med næst flest indbrud pr. indbygger, og Nordsjælland er det hårdest ramte område i Danmark.
Indbrudstyvene stjæler ikke kun vores personlige værdier og minder. De stjæler også trygheden fra os og vores børn, og det kan sætte dybe spor. Derfor er det virkelig en mærkesag for mig at bekæmpe indbrud.
Da Søren Pape Poulsen var justitsminister, indførte vi en række tiltag, der skulle komme de mange indbrud til livs. Vi lancerede en selvstændig indbrudsparagraf i straffeloven, så indbrudstyve straffes hårdere. Vi skærpede straffen betydeligt for indbrud begået, mens ofrene er hjemme, og vi pegede på en ny strategi mod omrejsende kriminelle grupper, så Danmark ikke bliver et turistmål for kriminelle udlændige.
Det har alt sammen haft en god effekt, men vi er ikke i mål endnu. Derfor skal vi igen tage nye midler i brug.
Dels er vi nødt til at skabe bedre betingelser for, at flere indbrud opklares og fører til domme for de ansvarlige. I Nordsjælland er det faktisk mindre end 4 % af alle anmeldte indbrud, der opklares, og hvor de kriminelle stilles til ansvar. Det er med andre ord alt, alt for let at slippe afsted med indbrud.
Mange private har i dag opsat alarmsystemer, som kan filme, når tyven bryder ind. Det vil være særdeles gavnligt, hvis disse optagelser i højere grad kunne deles i et lokalsamfund, da man ved, at boliger i en radius på 200-400 meter fra indbruddet har dobbelt så høj risiko for indbrud de følgende 14 dage.
Derudover ønsker vi Konservative, at kommunerne får mulighed for at oprette kommunale tryghedsvagter. Det er eksempelvis et ønske i Rudersdal Kommune, som i sommeren 2022 har været særdeles hårdt ramt af indbrud. Tryghedsvagterne var faktisk en del af politiforliget i 2020, men Enhedslisten har desværre blokeret for, at vi kan få det realiseret.
Vi vil eksempelvis gerne give de kommunale tryghedsvagter mulighed for at kunne anvende drone-teknologi til at hjælpe dem med deres indsats. En drone kan være ude på adressen få minutter efter, at alarmen lyder, og klar til at forstyrre indbrudstyvene i deres arbejde ved at dokumentere deres færden. Samtidig kan dronen ved ankomsten til adressen tænde for et kamera og sikre vigtige beviser, som dermed kan hjælpe politiet og føre til flere opklarede sager.
På tværs af de nordsjællandske kommuner ses det nu også, at indbrudstyvene er på rov efter rat, airbags og instrumentpaneler i biler af bestemte mærker, som de kan videresælge. Indbrud som politiet betegner som organiseret kriminalitet fra udlændinge, hvor tyvene bl.a. ødelægger lygtepæle for at mørklægge boligområder, før de smadrer ruderne på dyre biler.
Det vidner om, at kampen mod de langfingrede, ubudne gæster langt fra er færdig. Man skal kunne føle sig tryg i sit eget hjem og have sine personlige ejendomme i fred – uanset hvor i Danmark man bor.
Vi danskere kan naturligvis også gøre en forskel hver især og tilbyde hinanden nabohjælp, der kan virke afskrækkende på tyvene. Slå græsset på den anden side af hækken, parkere bilen i naboens indkørsel eller tømme deres postkasse, hvis de er ude at rejse.
Men skal vi gøre op med den organiserede kriminalitet, som især rammer Nordsjælland, kræver det også politisk handling.